Udflugt på Grundlovsdag 2024

af Birgit Folden

Der er efterhånden tradition for at menigheden ved Bogense kirke tager på udflugt den 5. juni – Grundlovsdag, således også i år.
Vi skal besøge det midtjyske – faktisk ud på heden, hvor lyngen blomstrer og fårene bræger. Turen går til Kongenshus Mindepark.
Her i juni kan vi ikke se lyngen blomstre i lilla nuancer, men der er andre farver, og ikke mindst historier at fortælle.
Som bekendt var det kongerne Fredrik d. 4. og Frederik d. 5. der inviterede de såkaldte kartoffeltyskere herop i omkring 1750. Her
slog de sig ned midt på den ufrugtbare og meget lidt imødekommende Alhede. De blev lovet en vis økonomisk støtte samt skattefrihed.


En sand historie
Måske nogen af jer har læst forfatteren Ida Jessens bog ”Kaptajnen og Ann-Barbara”, andre har måske set filmen ”Bastarden”, der er baseret på bogen, med Lars Mikkelsen i
hovedrollen. Det var netop denne kaptajn Von Kahlen, der grundlagde Kongenshus.
Vi skal høre historien om hedens opdyrkere. Se mindestenene over de mange bønder, der også gjorde et stort arbejde med at bearbejde de øde sletter til agerjord.
Kartoffeltyskere kom fra det midttyske, og var ikke svære at lokke. Der var megen ufred og fattigdom i området, og desuden slap de for militærtjeneste i Tyskland. Måske var de kommet fra asken til ilden- det var en barsk og særdeles ufrugtbar egn de kom til- og det var først efter forgæves forsøg på at avle korn og andre afgrøder, de slog sig på kartoflen, der var egnet til at gro i de magre jorder.

På vejen passerer vi Fredriks Kirke, der blev opført i 1766 for at betjene kartoffeltyskerne.
De tilhørte såvel den reformerte kirke, som den lutheranske tro.

Hvad udad tabes…
Det er Hedeselskabet, der ejer Kongenshus. Efter krigen 1864, og tabet af Sønderjylland, kom der for alvor gang i opdyrkningen også andre steder i Danmark. Enrico Dalgas valgsprog ”Hvad udad tabes skal indad vindes” var det nye slogan.

 

Praktiske oplysninger
Vi kan køre i bus på området – besøge naturcentret, høre historien- måske en tur op i udsigtstårnet (der er elevator).
Vi drikker formiddagskaffe ved Hampen Sø. Spiser frokost på Kongenshus kro, hvorefter vi fortsætter til Ørslev Kloster, hvor vi besøger kirken, der hører til det gamle nonnekloster.
Desværre er det ikke muligt at komme på besøg i klostret, der i hverdagen virker som refugie grundet klosterbestyrerens ferie, men et kig i klostergården kan det blive til.
Klostret er netop færdigrestaureret for mange millioner kroner. Efterfølgende venter der kaffe i Café Laden, der byder velkommen med kaffe og kage ved den gamle
præstegård i Hjelskov fra 1913.

Vil I med?
Så giv Kirsten et ring tlf. 2830 9313 senest lørdag den 25. maj kl. 12.00. Først til mølle gælder. Det hele koster kr. 250,- pr. person.
Vi kører kl. 08.00 fra Torvet og er hjemme ca. kl. 19.00.